sannetobolivia.reismee.nl

Pepino in Oruro!

Donderdagavond zijn we om 21.00u vertrokken vanuit Sucre naar Oruro. We hadden geluk met de bus, lekker luxe. En hoewel niet veel geslapen ging de tijd toch vrij snel om. Rond half 5 ´s morgens kwamen we aan in Oruro en hebben we een taxi naar ´het huis´ gepakt. Toen we hier aan kwamen sloeg de schrik ons even om het hart, het zag er namelijk wel erg leeg en gesloten uit allemaal. We dachten toen dus ook even dat we in de maling waren genomen door de Marcelo die alles regelde en we betaald hadden voor niks. Maar gelukkig werd er na een tijdje opengedaan door een lief vrouwtje en zij liet ons direct binnen. Na ons geinstalleerd te hebben, hebben we, zo goed als mogelijk was in de ijskoude ruimte en op de harde grond, even een tukkie gedaan. Toen we wakker werden, zijn we de stad in gegaan en hebben we onze fantastisch outfits voor de carnaval gekocht (pepino´s!) en een voorraad schuim. Toen we in het huis terugkwamen, kwamen er meer en meer mensen binnen om hier het weekend te blijven slapen, erg gezellig! Onder het genot van een drankje (of meer) hebben we op de anderen uit Sucre gewacht. We verwachtten ze rond 17.00u en uiteindelijk kwamen ze om 22.30u aan (tiempo Boliviano!). Nadat ook zij een beetje gesetteld waren en in de stemming waren gekomen, zijn we met zijn allen op zoek gegaan naar een leuke club. Hier zijn we tot een uur of 2 gebleven. We wilden namelijk toch wel een beetje fit zijn voor morgen. Dan zou de carnaval in Oruro echt beginnen en het zou een lange dag worden...
Om 7.00u werden we wakker gemaakt en gingen we ons klaar maken voor de carnaval. Rond 9.00u liepen we met zijn allen naar de Entrada, waar alles om draait. Dit is een parade met heel veel grote groepen in geweldige kostuums en ´bandas de musica´ waarop gedanst wordt! En deze parade duurde van 7.00u ´s morgens tot 1.00u ´s nachts!! En op zondag begon het weer van voren af aan! Is dus even wat anders dan de grote optocht in Sittard, haha!
En bij dit hele gebeuren komt HEEL veel water en schuim kijken! Gekleed in poncho en gewapend met een bus ´escuma´ hebben we ons hier de hele dag goed vermaakt, wat een sfeer! Ook handig dat je tussendoor op de tribunes vanalles kon kopen (eten en drinken bijv.) want door de gigantische drukte was het bijna onmogelijk om je plek te verlaten.
Nadat we het allemaal wel een beetje gezien hadden, besloten we om achter de stoet aan te lopen naar het centrale plein, de plaza. Dit was ook een hele happening..wat een mensen!! Het voelde echt heel onrealistisch om tussen al die ´loco´s´ te lopen.. Maar op een gegeven moment was het ook niet meer leuk...er waren zoveel mensen zat (en daardoor heel handtastelijke en vervelend)! Echt niet normaal! Tijdens de carnaval mag hier alles en wordt iedereen vrij gelaten en gaat iedereen dus helemaal ´los´! En daarnaast lopen er ook nog eens ontzettend veel tasjesdieven rond en moet je dus echt goed op je spullen letten! Van veel mensen van de groep is camera, fototoestel of geld gestolen (van mij niet!)... Ze doen dat hier zo snel dat je het niet eens in de gaten hebt. Ze spuiten bijvoorbeeld schuim in je gezicht waardoor je afgeleid wordt en ze je kunnen bestelen zonder dat je het merkt! Op een gegeven moment hadden we het hier een beetje mee gehad en zijn we terug naar het huis gegaan...´s morgens nog even gaan kijken naar de optocht en wat spulletjes gekocht voor in de bus waarna we afscheid moesten gaan nemen van iedereen. Rond 14.00u vertrokken we vanuit Oruro naar Sucre en om 1.00u ´s nachts kwamen we weer in Sucre aan! Dit keer hadden we een minder luxe bus die een stuk minder hard reed waardoor we er dus langer over deden..

Al met al was het super om meegemaakt te hebben!! Maar ik moet wel zeggen dat ik toch liever carnaval in mijn eigen kleine suffe stadje vier met al mijn lieve vriendinnetjes!!
Hier in Sucre zou ik nog 2 dagen Carnaval kunnen vieren maar hier is het een stuk minder leuk dan in Oruro! Er wordt hier ook veel meer en veel agressiever met water(balonnen) gegooid..1 meisje heeft er zelfs een blauw oog aan overgehouden!

Mijn laatste week op school en in het gastgezin is overigens aangebroken. Vandaag en morgen hebben we nog vrij van school (omdat het carnaval is) en woensdag begin ik aan mijn laatste paar dagen les. ´Mijn familie´ is naar familie in ´el campo´ (het binnenland), dus ben ik vandaag en morgen alleen met de werkster in huis. Het Zweedse meisje is vanmiddag ook vertrokken.

Lieve mensen, ik hoop dat jullie carnaval ook geslaagd is geweest! Jullie hebben nog 1,5 dag te gaan! Eet maar een extra haring voor mij ok?

Liefs en een hele dikke kus!!

Ps: foto´s zijn in het album te vinden en op mijn Facebook!